Hozzávalók:

• 1 alma
• 4 evőkanál zabpehely
• 3 evőkanál liszt

Elkészítés:

Az almát apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a zabpelyhet, s az egészet jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (a tészta hajlamos a letapadásra, így kicsit ügyeskedni kell), formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírra téve, előmelegített sütőben 150°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép barna lesz.
Tárolás:
Akár nyitott edényben is tárolható. Ha kiszárad, akkor a fogakat is koptatja.

 

Hozzávalók:

• Tojás
• Zöldségek

Elkészítés:

A teljesen száraz tojáshéjakat törd minél finomabb darabokra. Keverj egy keveset össze egy nyers tojással. Süsd ki só és olaj nélkül. Zöldségek is mehetnek bele.

 

Hozzávalók:

• 2 tojás
• 1 ek. konzervkukorica
• 1/2 paradicsom
• 1 tk. szezámmag
• 1 tk. lenmag
• 1 tk. natúr! hántolt napraforgómag
• 1 ek. olivaolaj
• kevés reszelt sajt

Elkészítés:

Az olíva olajon fedővel lefedve, kis lángon megpároljuk a konzervkukoricát, az apróra vágott paradicsomot, a szezámmagot, lenmagot és napraforgót. Ha a paradicsom szétesett, és levet eresztett, akkor a sajttal felvert tojást ráöntjük, és nagy lángon "keményre" sütjük.

 

Hozzávalók:

• 1/2 bögre tarhonya
• 1 dl tejföl
• 2-3 ek. gríz
• 1 alma
• 1/2 bögre mazsola
• 1 cs. őrölt fahéj
• kevés vaj

Elkészítés:

A mazsolát áztassd be vízbe, amíg meg nem szívja magát. Tedd fel főni a tarhonyát enyhén sós vízbe. Az alma húsát kockázd össze, és tedd bele a kivajazott tepsibe. Szórd meg a fahéjjal, majd egyenletesen szórd rá a leszűrt, kinyomkodott mazsolát. A leszűrt tarhonyát is tedd rá. A tejfölt keverd el a grízzel, majd öntsd rá. Az egészet tedd be a sütőbe kb. fél órára.

 
Pontos mértékegységeket nem írtak, mert még kísérleti fázisban van, és nem találták meg az optimális arányokat.

Hozzávalók:

• egy szép nagy cékla vagy több kicsi (kb. 300 g)
• búza vagy zabkorpa fél bögre
• búzacsíra fél bögre (ez ilyen korpaszerű cucc csak sárga és édes)
• búzasikér 3-4 ek.
• rozsliszt 3-4 marék

Elkészítés:

A korpát, a csírát, a sikért és a lisztet összekeverjük. A céklát meghámozzuk, kockázzuk és turmixoljuk. A pépet összekeverjük a liszttel meg a többivel, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Sütőpapíron vagy vajazott tepsiben lassú tűzön kisütjük (könnyen odakozmál!!!). A búzasikér kihagyható, de akkor több liszt kell bele. Ha a tészta túl lágy akkor sikért kell még hozzáadni. Ajánlott gumikesztyűben dolgozni vele, különben úgy fog kinézni az ember keze, mint egy jólszituált vízihulláé.

 

Hozzávalók:

• 2 ek natúr joghurt
• 2 ek zabpehely
• 1 ek korpa
• 1 ek liszt
• 2 ek reszelt vagy tört dió
• 1 tk méz

Elkészítés:

Ezekből tésztát készítek,fél órát pihentetem majd kinyújtom, kb 3 mm-esre. Tetszőleges kis darabokat vágok-szaggatok belőle. Kis hőfokon inkább szárítom mint sütöm.

 

Hozzávalók:

• 4 ek zabpehely
• 2-3 ek liszt-teljes kiörlésű is lehet
• 2 ek korpa
• 1 tojás
• 2 ek búzacsírát vagy darált diót
• 2 ek aprított vagy hántolt tökmagot
• 2 ek hántolt napraforgómagot
• 1 ek mézet
• kb fél almát reszelve

Elkészítés:

Zabpehelyből, lisztből, korpából és a tojásból tésztát készítünk, vékonyra nyújtjuk.
A búzacsírát vagy darált diót, tökmagot, napraforgómagot, mézet és a fél almát összedolgozunk, hogy valamelyest kenhető állagú legyen, almával lehet még lágyítani. A tészta egyik felére kenjük, ezt a masszát a másik felét pedig ráhajtjuk, langyos sütőben lassan inkább szárítjuk mint sütjük.
Melegen ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, mert ha kihül nem lehet szépen darabolni.
Egy ilyen adag sokáig elég, papírzacskóban tárolható.

 

Hozzávalók:

• 4 tojás
• Mézzel+szőlőcukor
• 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
• 5 dkg zabpehely
• kis sütőpor
• dió

Elkészítés:

A tojássárgáját kikeverjük kis mézzel és szőlőcukorral. A lisztet elkeverjük a zabpehellyel kis sütőporral, hozzákeverjük a tojjásárgájához a 4 tojás fehérjét, habbá verjük és azt is belekeverjük. Tetejére diót szórunk és mehet a sütőbe.
A süti közepét megeheti a család lekvárral vagy akármivel, a jó ropogósra sült szélét pedig megrágcsálhatják a kis rágcsálók

 

Hozzávalók:

• Fél alma
• 4-5 szem eper
• 4-5 szem cseresznye
• 1 evőkanál mazsola
• 2 evőkanál natúr joghurt
• 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
• Egy kevés rozsliszt

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, az almát meghámozzuk, a magházat kivágjuk, a cseresznyét kimagozzuk. Az almát és az epret kis darabokra vágjuk. Az egészet egy magas falú tálba tesszük, hozzáöntjük a joghurtot, majd egy turmixgéppel péppé turmixszoljuk. A végén annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen. Aprócska, max 2 centiméter átmérőjű golyókat formálunk belőle. A golyócskákat megforgatjuk rozslisztben, hogy ne ragadjanak össze, majd egy mélyhűtőbe tehető tálkába tesszük őket. Betesszük a fagyasztóba. Napi 1-2 golyócskát adjunk kedvencünknek. Több nem ajánlott, nehogy megfázzon!

 

Hozzávalók:

• 1/2 marék búzafű
• 1/2 marék zabfű
• 1/2 marék kukoricalevél
• 1-2 levél pongyola pitypang
• 1 szál petrezselyemlevél
• 1 szál zellerlevél
• 1dl kefír
• 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
• Egy kevés rozsliszt

Hozzávalók előkészítése:

Ehhez a finomsághoz már pár héttel hamarabb neki kell készülnünk, ugyanis a hozzávalóknak ki is kell kelnie. Fogjunk egy nagyobb cserepet, vagy egy lapos edényt. Tegyünk bele egy kevés forgácsot. Egymás mellé csíkokban szórjunk rá búzát, zabot és kukoricát. Majd az egészre fektessünk még egy réteg forgácsot. Alaposan öntözzük meg. Mivel a kukorica fog a legnehezebben kihajtani, így az edény azon felén érdemes sűrűbben locsolgatni. Mikor már jó 15-20 centisek a növénykék, akkor álljunk neki learatni. A többi hozzávaló boltban is megvehető, de még jobb, ha van saját kertben nevelt. A legfontosabb, hogy semmi se legyen permetezve vagy trágyázva, legalább 2 szomszédnyi távolságban.

Elkészítés:

Az összes zöldet megmossuk, egy papírtörlővel leitatjuk a felesleges vizet, majd egy jó éles késsel (ujjainkra vigyázva!) a lehető legapróbbra vágjuk. Jól összeforgatjuk, hogy homogénebb legyen a keverékünk. Majd ezt egy tálkában alaposan elkeverjük a kefírrel. A végén annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen. Aprócska, max 2 centiméter átmérőjű golyókat formálunk belőle. A golyócskákat megforgatjuk rozslisztben, hogy ne ragadjanak össze. Egy tálkába fektetjük őket, és fóliával letakarjuk. Hűtőben tároljuk, hogy ne romoljon meg. Ízlés szerint adagoljuk.

 

Hozzávalók:

• 3-4 nagyszemű, érett füge
• Fél citrom leve
• Kevés reszelt sajt
• Kb. fél bögre rozsliszt
• 1 mokkáskanál szőlőcukor
• 1 tojás

Elkészítés:

A fügét megmossuk, levágjuk a szár maradványait (tele van ragacsos fehér folyadékkal, ami nem túl kellemes ízű), és villával péppé paszírozzuk. A tojás sárgáját elkeverjük a szőlőcukorral, majd hozzáöntjük a rozslisztet, a fél citrom levét, és a pépesített fügét, majd ha ezt jól összedolgoztuk, belekeverjük a közben kemény habbá vert tojásfehérjét. Lisztezett nyújtódeszkára fektetjük, igény szerinti vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd sütőben 150 fokon megsütjük. Kihülés után fém dobozban tárolhatjuk. Napi 1 szem süti ajánlott. A cukortartalma miatt hízlal, viszont betegségből felépülő állatoknak kifejezetten ajánlott.

 

Hozzávalók:

• ~5dkg cseresznye
• ~5dkg alma
• ~5dkg málna
• ~5dkg sárgabarack
• ~5dkg őszibarack
• ~5dkg dinnye

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk. Az almát meghámozzuk, a magházat kivágjuk, a cseresznyét kimagozzuk, a dinnye héját levágjuk, belét megszabadítjuk az összes magtól. A barackokat meghámozzuk, méghozzá úgy, hogy felforralunk egy kevés vizet, beledobjuk a barackokat, és 10 másodpercig főzzük, majd kivesszük, és lehúzzuk a héjukat. A magvakat is eltávolítjuk. Ha mindez megvan, akkor gyümölcs centrifugában kipréseljük a gyümölcsök levét, ha nincs a háznál, akkor turmixgéppel teljesen összepépesítjük, majd egy gézlapon keresztül átpréseljük. Így a leve kifolyik, de a sűrűje fent marad a gézlapon. Ezt a szűrést a centrifuga után is lehet, hogy el kell végeznünk, mivel ha nagyon rostos a visszamaradt gyümölcslé, akkor el fog akadni a golyósitató csövében. Tehát az a fontos, hogy minél alaposabban szűrjük át a levet. Ha evvel készen vagyunk, akkor az így kapott vitamindús folyadékot beletöltjük az önitatóba, és ezt kínáljuk fel kedvencünknek szomjoltásra. Ha nincs itatónk, akkor jó a tálka is (ez esetben nem szükséges ennyire precízen átszűrnünk).
A megmaradt gyümölcspépet kevés zsemlemorzsával sűrűvé gyúrjuk, kis golyókat formálunk, és úgy tálaljuk hörcsögünk számára.
Érdemes a nem felhasznált gyümölcslevet hűtőben tárolni, mivel akkor később is felhasználható lesz. Azonban pár napnál tovább semmiképpen se tároljuk? Mert nagyon könnyen megpenészedik. Javasolt az itatót is a legkisebbre cserélni ilyenkor, mert a hörcsögök alapvetően kevés folyadékot fogyasztanak.

 

Hozzávalók:

• 3 ek natúr joghurt
• 1-1 ek aprított pitypang
• petrezselyemlevél
• kerti fű
• csíráztatott búza

Elkészítés:

A joghurtba kevertem a jól felaprított petrezselymet, búzát, pitypangot, kerti füvet. A tetejére kis őrölt lenmagot rakunk Ínycsiklandó falatok rágcsálóknak.

 

Hozzávalók:

• 1 tojás
• 2 ek. őrölt dió
• 2 ek. gríz
• 2 ek. reszelt alma
• 2 ek. liszt

Elkészítés:

Mindent összekeverve serpenyőbe simítva kis lángon megsütjük mindkét oldalát. 15 perc alatt kész, már tálalható is!

 

Hozzávalók:

• 1db narancs
• 2db kiwi
• 1 db banán
• ½ cékla
• kb. 1 bögre zabkorpa
• kevés kókuszreszelék

Elkészítés:

A narancsot meghámozzuk, ha magvas, akkor kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. A kivit, banánt, céklát meghámozzuk, és péppé turmixszoljuk. A pépbe belekeverjük a felvágott narancsot, és annyi zabkorpát, hogy egy kemény, de még formálható tésztát kapjunk. Ebből ízlés szerinti formát gyúrunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk, és már adható is kedvencünknek.

 

Hozzávalók:

• 1db alma
• 1db őszibarack
• 2db sárgabarack
• kb. 1 bögre zabkorpa
• kevés kókuszreszelék

Elkészítés:

A gyümölcsöket kimagozzuk, meghámozzuk, és péppé turmixszoljuk. Hozzákeverünk annyi zabkorpát, hogy egy kemény, de még formálható tésztát kapjunk. Ebből ízlés szerinti formát gyúrunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk, kedvencünknek adjuk.

 

Hozzávalók:

• 1db nagyobbacska sárgarépa
• 1db friss fehérrépa
• ¼ friss zeller
• ½ kígyóuborka
• 1 bögre zab
• 1 bögre búza
• 1 szál friss petrezselyem zöld

Elkészítés:

A sárgarépát, fehérrépát, zellert forró víz alatt tisztára mossuk, az uborkát meghámozzuk; a zabot és a búzát kávédarálóban alaposan megdaráljuk. A sárgarépa felét, a fehérrépát és az uborkát egy nagy tálba tesszük, és péppé turmixszoljuk, hozzákeverjük a darált búzát és zabot. Ha nem kapunk elég kemény tésztát,akkor daráljunk még zabot, búzát, vagy keverhetünk bele zabkorpát is. Finomított lisztet ne használjunk! A pépet tetszés szerint megformázzuk, a maradék sárgarépát kis karikákra vágjuk, a tetejére és az oldalára nyomkodjuk, majd az egészet sütőben kb. 150 °C kisütjük. Ha kihűlt, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és így kínáljuk fel kedvencünknek.

 

Hozzávalók:

• 1 alma
• egész tojás
• ízlés szerinti adag szezámmag
• darált keksz
• apróra tört tojáshéj
• 2 teáskanálnyi búzakorpa

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és lereszeljük - minél kisebbre annál jobb -. Beleöntünk egy kicsi (kb. 1 teáskanálnyi) felvert tojást, teszünk hozzá daráltkekszet, hogy az alma levét felszívja. Annyit, hogy ne legyen se száraz, se nedves. Aztán hozzáadjuk a búzakorpát és a szezámmagot, összekeverjük és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy összeérnek az ízek, aztán kiskanállal tetszés szerinti méretre szaggatjuk, a tetejét még bekenjük tojással, korong alakúra lapítjuk, betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 150 °C 15-20percig sütjük.

 

Hozzávalók:

• kígyóuborka, paprika, sárgarépa (vagy amiket a höri szereti)
• 2teáskanálnyi búzakorpa
• 2-3ek. liszt
• kicsi sajt
• egész tojás
• 2 teáskanálnyi búzakorpa
• esetleg magok

Elkészítés:

A zöldségeket (amit kell hámozva), és a sajtot minél kisebbre lereszeljük. Összekeverjük a zöldségeket és hozzáadunk egy kicsi (kb. 1teáskanálnyi) felvert tojást. Teszünk hozzá daráltkekszet, hogy az alma levét felszívja. Annyit kell hozzá tenni, hogy ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Aztán hozzáadjuk a búzakorpát és a sajtot. Összekeverjük és kb. 10 percet állni hagyjuk (összeérnek az ízek).
Aztán kiskanállal tetszés szerinti méretre szaggatjuk. A tetejét még bekenjük tojással, korong alakura lapítjuk és betesszük az előmelegített sütőbe, kb. 150 °C-on 15-20 percig sütjük.

 

Hozzávalók:

• kígyó uborka
• saláta
• alma
• répa
• paradicsom
• paprika
(• legalább három féle zöldség a felsoroltak közül)

Elkészítés:

Mindent felkarikázunk/felkockázunk/lereszelünk és összekeverjük egy tálba. Rakhatunk bele még kis reszelt sajtot, főtt rizst, főtt tésztát vagy főtt tojást, de csak az egyik féle főttet, ne mindet egyszerre. Mindenből egy kicsit, mert ugye sok kicsi sokra megy. Összekeverni és tálalni.

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa15
mod_vvisit_counterTegnap30
mod_vvisit_counterEzen a héten126
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1440

IP címed: 54.198.108.19
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 7 vendég böngészi