Rengeteget vitatkoznak azon, hogy mi a legmegfelelőbb kiskedvencünk számára. Ma már óriási a válszték mind a lakhely, mind a kiegészítők tekintetében, de közel sem jó mindegyik a hörcsögök számára! Ahhoz, hogy valóban a megfelelő felszerelést vásároljuk meg, tisztában kell lennünk a hörcsögök eredeti életkörülményeivel és igényeivel!

Ezek az állatok félsivatagos területről származnak, így igénylik a meleget, de a túl magas hőmérsékletet ők sem szeretik. Éjszakai állatok, éjszaka pedig nincs 30°C; a legideálisabb a 18-24°C közötti tartás, így külön melegítést nem igényelnek, egy átlagos családi ház hőmérséklete tökéletesen megfelel számukra.

Kezdjük a sort a legfontosabbal:

Miben is lakjon leendő kedvencünk?

Több féle lakóalkalmatosság kapható a boltokban, de én egyet kiemelnék a sorból. Van tapasztalatom terráriumi és ketreces tartással is, szóval bizton állíthatom, aranyhörcsögöknek a terráriumi tartás a jobb, kedvezőbb; a későbbiekben részletesen magyarázom miért gondolom így!
Mivel ezek az állatok félsivatagos területről származnak a vízszintes élethez vannak szokva. Egész szervezetük a föld alatti és a talajszinten való élethez alkalmazkodott, elülső lábaik erőteljesek, gyors ásást tesznek lehetővé, de a teljes testsúly cipelését csak nagyon rövid ideig bírják, ezért mászás közben hamar kifáradnak és leesnek. Éppen ezért a ketreces tartásnál gyakran előfordulnak esések, zúzódások, tőrések, különböző gerincsérülések, ami jelentősek csökkentik az állat életminőségét, de ugyebár mi a hoszú és egészséges életet szeretnénk biztosítani kedvencünknek. /Félreértés ne essék, az állat nem passzióbul ugrál le a ketrec tetjéről, leesik, és a földetérés igen kellemetlen élmény, ha a fájdalmat nem is számoljuk, ami jelelntős tud lenni!/
Tévhit, hogy rossz szellőzésűek a terráriumok, csak a nagyon fülledt nyári napok jelenthetnek problémát, és ha túl alacsony a magassága, mert ilyenkor bizony le kell fedni, hogy nehogy kiszökjön kedvencünk. Néhány alap paraméterrel tisztában kell lennünk: a legrövidebb oldalhosszúság nem lehet kevesebb 25 cm-nél egy egyed esetén (ez államilag meghatározott!) a magasság pedig minimum 20 cm, de a kisházáról még így is kimászhat, kell a tetejére még egy üveg lap, vagy más, ami megakadályozza a szökésben. (Ne fedjük be az egészet!) Két  vagy több egyed esetén legalább 40 cm-nek kell lennie a legrövidebb oldalnak (szintén államilag meghatározott adat!)
Bámelyik mellett is döntünk a későbbiek folyamán, a takarítást és az állattal való foglalkozást nem helyettesíthetjük!

A feltüntetett képek csak tájékoztató jellegűek, sokkal több féle található belőlük, csak néhány példának valót raktam fel!

A második fontos dolog, amit el kell döntenünk:

Milyen almot használjunk?

Többféle alom is kapható, és felhasználható. Kaphatóak különböző faforgácsok, zeolitzúzalék (egyfajta puha kőzet, természetes anyag), vagy tiszta homok. Szénát is használhatunk alomnak, bár általános tapasztalat szerint ezt inkább eszik vagy fészket építenek belőle. Ha a forgácsot  és a szénát választjuk,mindenképpen pormenteset válasszunk, a préseltek gyakorta porosak is, mert összetörődnek, és ha lehet illatmentes is legyen. Továbbá vághatunk össze újságokat is, ebből is szívesen építenek fészket. A fészek puhasága érdekében rakhatunk be neki rongydarabokat, vagy zsebkendőt. (Az utóbbit vitatják, hogy nem ragad-e a pofazacskójába, de tapasztalatiam szerint nincs vele gondjuk.) Dugósítóval (egyfajta táp, melyben minden fontos anyag megtalálható, emellett székletfogó hatású) is meg lehet teríteni a terrárium, vagy a ketrec alján. A fészekhez kaphatók külön fészekanyag néven futó termékek.

A harmadik kérdés:

Milyen itatót válasszunk?

Mindenképpen szükségünk lesz egy itatóra, mert hiába kap kedvencünk nagy mennyiségben zöldséget és/vagy gyümölcsöt, tiszta vízre mindig szüksége van! A víz teljesen más hatással van a szervezetre, mint az összetett levek. A természetben élő rokonaik is fogyasztanak vizet, de a félsivatagos környezetből adódóan csak ritkán jutnak hozzá. Emiatt kifejlesztettek egy módszert, így raktározni tudják sejtjeikben a folyadékot, ezért csak ritkán fordulnak itatóhoz, de akkor nagyobb mennyiségű vizet vesznek magukhoz.
Több megoldás is létezik. Vehetünk tálkát, amibe a vizet öntjük, de ennek alapvető hátránya, hogy a forgácsot beletúrja, vagy felborítja így áztatva el mindent a környezetében. Vannak a madáritatókhoz hasonló gravitációs itatók, előnyük, hogy nehéz teleszórni forgáccsal, de szintén nagy hátrányuk, hogy könnyen felboríthatóak, így a lakótér ismét elázik. Legcélszerűbb golyós itatót vásárolni, mert ezeknek nagy előnye, hogy fel lehet akasztani (akár a terrárium szélére is) és mindemellett a fém csövet sem tudják szétrágni. Másik fontos dolog, hogyha megfelelően rögzítjük, kimászni sem tud róla kedvencünk. Egyetlen hibája ennek az itatónak, hogyha kevés van benne csöpöghet kicsit, de lényegesen kevesebb víz jut így az alomra.

A negyedik kérdés:

Milyen futókereket válasszunk?

Ennek is van több változata és mérete. Van ami csak fémből készült, vagy csak fából - ezek nagyon nyikoroghatnak. Van ami fém álványon műanyag keretes - ez nem fog nyikorogni, viszont szétrághatják a "mániákus" rágcsálók. Vannak amik csak ketrecre szerelhetőek fel, és egyik oldalukon nyitottak. Ugyan ilyen egy oldalon nyitott álványosban is kapható. Kaphatóak még futógömbök, melyek álványra szerelhetőek, de a csak futógömbként funkcionáló darabokat Magyarországon állatjóléti és egészségügyi okok miatt betiltották.

Ötötdik kérdés:

Vásároljunk-e hordozót, és milyet?

Megri vásárolni, így könnyen szállíthatjuk állatorvoshoz, vagy új gazdihoz. Sokkal mobilisabb ez a megoldás mint a nagy ketrec, vagy a nehézkes terrárium. Előnyeik és hátrányaik megegyeznek a lakhelynél leírtakkal.

Hatodik kérdés:

Milyen kisházban lakjon?

Ha elég nagy életteret tudunk biztosítani állatunknak, mindenképpen szerezzünk be neki egy kisházat, ahova elbújhat napközben. Ez lehet egy egyszerű fából készült lapos tetős kisházikó (így a térvesztés kisebb, hiszen rá tud mászni), de lehet egy kerámia tök, egy széna labda, vagy félbevágott, üreges farönk is. Ha nem elég magas a terrárium, vagy nincs takarva, akkor a behelyezett házikóról kimászhat. Ez esetben adhatunk neki egy marék szénát, vagy pár szelet papírtörlőt is, ezekből remek kis fészket fog építeni magának. Erre ráállva nem tud kimászni, hiszen ez puha, és összeomlik alatta.
Nyugodtan vehetünk számára nagyobb átmérőjű műanyag bújócsöveket is. Ha ezeket úgy rendezzük el, hogy a forgáccsal betemetjük, és csak a két vége látszik ki, imitálhatjuk a természetes járatokat.

Hetedik kérdés:

Szükség van-e egyéb kiegészítőkre, mikre?

Az etető az a kiegészítő, amire lehet, hogy érdemes szánnunk pár forintot. Nincs rá feltétlen szüksége, de így a magok az alomtól elkülönülve várják kis kedvencünket, hogy elfogassza őket. Persze gyakorta összegyűjtik őket és az alvóhelyükre szállítják, de mégis jó ha van egy a lakhelyén. Vagy szét is szórhatjuk az alomban a magokat, így keresgélnie kell, akárcsak a ermészetben.

Ha úgy érezzük, hogy a választott kisház nem elég izgalmas kedvencünk számára, akad még jópár kiegészítő, amivel színesíthetjük környezetetét.  Akadnak libikókák, mászókák, hinták, rönkhidak, különböző fa fogkoptatók, játékkockák stb. Egyes darabok giccsesnek tűnhetnek, de számos meglepetést és vidám pillanatot okozhatnak nekünk és kedvenceinknek.

Vannak egyéb furcsa kiegészítők, mint pl a répatartó. Személy szerint nem látom túl sok értelmét ennek az alkalmatosságnak, de ilyen is létezik. már Van még szénatartó, hörcsögsampon, hörcsögparfüm, különböző törlőkendők, és még számos, furcsa, és talán felesleges kiegészítő is.

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa35
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten35
mod_vvisit_counterEbben a hónapban987

IP címed: 54.92.174.251
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 13 vendég böngészi