Morbitditás:
Az a szám, mely megmutatja, hogy meghatározott számú egyed közül mennyi kapta el a szóban forgó betegséget.

Mortalitás:
Halandó, halálos.

Zoonózis:
Állatról emberre terjedő betegségek
Életük viszonylag rövid (2-3 év), de nagyon ritkán 5 évig is elél. A pusztulás okára csak a tünetek alapján tudunk következtetni, mivel a témával csak egyetlen szakirodalom foglalkozik és a kisrágcsálók az állatorvosok praxisában sem fordulnak elő, az aránytalanul magas költségek miatt.

Gyógyszerek beadása:
Házilag a gyógyszerek beadásá egy kis pipettával, vagy fecskendővel kiválóan beadható. Az ivóvízbe is keverhető orvosság, illetve kis darab száraz kenyérre csöppentve is fölveheti az állat a gyógyszert, attól függően, hogy az milyen állagú (folyadék, vagy pasztilla).

Tünetek és a lehetséges betegségek

Tünet Betegségek
borzongás hőguta, megfázás, sokk, tüdőfertőzés
duzzanat daganat, tályog, törés-ek
fokozott ivás cukorbetegség, hólyag- és vesefertőzés
fokozott vakaródzás allergia, atkásság, bőrfertőzés, rüh, sömör
fokozott vizelés Aspergillis gomba, cukorbetegség, hólyag- és vesefertőzés
has és/vagy végtagok irritációja allergia
hegek csípőfolt, rüh, sömör
koordináció hiánya fülgyulladás, szélütés (agyvérzés)
könnyező vagy összeragadt szem allergia, megfázás, szemproblémák
közönyösség Aspergilis gomba, dehidratáció, hibernáció, hőguta, sokk, tüdőfertőzés
lágy ürülék Aspergilis gomba, hasmenés, "nedves farok"
orrfolyás allergia, megfázás
súlycsökkenés cukorbetegség, fogproblémák
széklethiány székrekedés
szőrhullás allergia, atkásság, rüh, sömör, táplálkozási hiányosságok, vedlés
tüsszögés allergia, megfázás
véres vizelet Aspergillis gomba, hólyag- és vesefertőzés
zihálás allergia, Aspergillis gomba, megfázás, tüdőfertőzés

Betegségek tünetei és kezelésük

Allergia:
Sokféle allergiát okozó anyag létezik, de az egyedi érzékenység eltérő lehet.
A cédrusfa forgácsa allergiás reakciókat, légzési nehézségeket okozhat, ezért ne használjuk. A fenyőforgács valamivel jobb, de  legjobb papír alapú forgácsot, nyárfa- vagy keményfa forgácsot használni.
Allergiát válthatnak ki bizonyos táplálékok. Például az energia dús zab, kukorica, búza, stb. bőrirritációt okozhat, ilyenkor az állat túlzottan vakaródzik. Az alom, a tisztítószer, a por, stb. szintén okozhat allergiát. A tünetek különbözőek: tüsszögés, zihálás, könnyezés, bőr irritáció, szőrhullás. A tisztítószer és a faforgács a lábakon és a hason okoz irritációt.
Allergiagyanús esetben a kiváltó ok feltárása szükséges. Először végig kell gondolni, hogy mi változott meg, mi okozhat allergiát  - valami újat vettünk, változott az alom vagy a táplálék, mi került be abba a szobába, ahol az állatot tartjuk, stb.? Az alom okozta allergiát kimutathatjuk, ha egy ideig papírtörölközőt használunk erre a célra. Néhány napos szigorú diéta vagy táp etetésével megbizonyosodhatunk, hogy ételallergiáról van-e szó. A hörcsög különböző szobákba való költöztetése  segít kimutatni, ha az állat környezetében van valami allergiát okozó dolog.
Az allergia forrásának megtalálása és megszüntetése után az állatok gyorsan felépülnek.
Ha hörcsögünk komoly allergiás reakciókat mutat, vagy légzési problémái vannak, forduljunk állatorvoshoz.

Aspergillis gomba:
Többnyire a dzsungáriai törpehörcsögöket érinti, de más fajokra is veszélyes lehet. A gomba a ketrec azon felületén fejlődik ki, ahová a hörcsög vizel, és az állat valószínűleg csak hólyag fertőzés esetén kapja meg. A gomba fehérnek látszik azon a fekete felületen, ahová a hörcsög vizel.
A betegség első szakaszában fokozott ivás és vizelés jelentkezik a hólyagfertőzés következtében. A ketrec vizeletfoltjain élő gomba spórái akkor szabadulnak ki, amikor a hörcsög érintkezik vele. A hörcsög a következő szakaszban letargikussá válik, légzése nehézkes, bőre gyulladt vagy viszkető, néha krónikus hasmenése van.
Azonnali állatorvosi ellátás szükséges, mivel a kezeléshez antibiotikumok és gombaellenes gyógyszerek kellenek. A korai ellátás életbevágó, mivel ha a hörcsög már fertőződött a gombával, az végzetesnek bizonyulhat.
Pontos tény, hogy a gomba levegő által szállított spórákkal terjed, ezért más hörcsögök is kezelendők.

Atkák:
Az atkák általában átvihetők másik fertőzött állatról, vagy fertőzött szénával.
Az atkák irritálják a hörcsög bőrét, ezért az fokozottan vakaródzik. A bőr gyulladtnak tűnhet, előfordul szőrhullás is. Alapos vizsgálattal mozgó kicsiny pontokként láthatóak az atkák a bundában. Könnyebben láthatóak sötétben villanyfénynél.
Közepes fertőzöttséget kezelhetünk kalitkamadarak vagy kisállatok számára gyártott, kisállat boltban beszerezhető atka-ellenes sprayvel. Takarjuk le a hörcsög fejét, hogy elkerüljük a szembekerülést, és fújjuk be a testet. A ketrecet tisztítsuk ki, azt is fújjuk be, s gondoskodjunk tiszta alomról. Ezt az ellátást a sprayn lévő utasítás szerint ismételjük.
Az atkás hörcsögöt különítsük el a többiektől és más állatoktól, hogy a fertőzést elkerüljük.
Ha a közepes eset nem javul 1-2 napon belül, vagy súlyos a fertőzöttség, vagy rühesség jeleit tapasztaljuk, állatorvosi ellátás szükséges. Az orvos bőrkaparékot vesz a diagnózis megerősítéséhez.

Bénulás:
A bénulást az idegrendszer korai, daganatos elváltozása okozza. Fokozatosan rosszabbodik az állapot. Először a hátsó, majd a mellső végtagok válnak mozgásképtelenné, végül a halált megelőzően a szemhéjjak is megbénulnak, emiatt a szemgolyók felülete kiszárad. Mindkét nemben előfordul, fiatal (2-4 hó) korban.

Biotinhiány:
Erős szőrhullás, kopaszodás, ekcéma léphet fel. Nagyobb mennyiségű H-vitamin a piros gyümölcsökben (pl. cseresznye, meggy stb.) található, mely egyébként is a hörcsögök egyik kedvenc csemegéje. A szőrzet és a bőr számára nagyon előnyös, ha az állatok sok zöldséget, gyümölcsöt kapnak, de ha ez nem megoldható, kapható számukra megfelelő vitaminos készítmény (a C-vitamin adagolását ne vigyük túlzásba mesterséges készítményekkel!!!!)

Bőrfertőzés:
A hörcsög bőrfertőzéseit atka, rüh, sömör, allergia vagy egyéb okok váltják ki, pl. gombás fertőzés.
Az állat a szőrhullás, irritáció, vagy korpás bőr jeleit, valamint fokozott vakaródzást vagy bőrérzékenységet mutat. Szükséges a prém megvizsgálása atkák jeleit keresve, és megfontolandó, hogy mi változott a hörcsög környezetében, ami allergiás reakciókat okoz. Ha nem mutatható ki az irritáció kiváltó oka, forduljunk állatorvoshoz tanácsért.

Csípőmirigyek:
Ez nem betegség, de tudjuk, hogy aggodalmat okoz a tulajdonosoknak, amikor először észlelik. A szíriai aranyhörcsög mindkét csípőjén van ilyen folt, ami leginkább anyajegyhez hasonlít, ezek illatmirigyek, és teljesen normálisak. A hörcsögök a ketrec oldalának dörzsölik csípőjüket, az illatanyaggal jelölik meg területüket. A csípőkörnyék időről időre ragadósnak tűnhet az illatmirigyektől. Sokkal kifejezettebbek hímeken, mint nőstényeken.
Nagyon ritkán  az illatmirigyek elfertőződhetnek, vagy elzáródhatnak, ilyenkor ez a terület érzékeny, gyulladt. Ebben az esetben állatorvost kell tanácsért felkeresni.

Cukorbetegség:
A cukorbetegség leggyakrabban a dzsungáriai törpehörcsögnél látható, de egyéb fajokat is érinthet. Sajnos, míg korábban a betegség zömmel az albínó változatnál fordult elő, mára a színek közötti keresztezés miatt minden változatnál előfordul. A jó nevű tenyésztők keményen dolgoztak a betegség kiküszöbölésén, és már nem általános probléma.
A cukorbeteg hörcsögök a következő tüneteket mutatják: túlzott ivás és vizelés, sorvadás. Egyéb jel lehet az alacsony testhőmérséklet, reszketés és remegés, és legrosszabbként a kóma stádium.
Azonnali állatorvosi kezelésre van szükség. A dehidratációt segít megelőzni a pedialyte-oldatos víz adása.
Néhány esetben segít a cukormentes diéta. Ha az állatorvos ezt javasolja, megvalósítható jó minőségű magkeverék, lucerna, friss zöldségek, pl. sárga- és fehérrépa, krumpli, brokkoli, napraforgó és főtt tojás etetésével. A kereskedelmi célokra feldolgozott élelmiszereket kerülni kell, mert melaszt és cukrot tartalmaznak, a friss gyümölcsöktől is tartózkodjunk, mert fruktózt tartalmaznak.
A cukorbetegséget örökölhetik az utódok is, ezért a beteg egyedeket ne használjuk tenyésztésre.

Daganatok, rák:
Az idősebb hörcsögökben fordul elő gyakrabban (8 hónapos kor után), és elterjedtebb a nőstényekben, mint a hímekben. Érdekes módon a morbiditás igen jelentős részét teszi ki, mintegy 20 %-ot.
A belső daganatok, mivel a szervekben találhatóak, meglehetősen nehezen gyógyíthatóak, de a külső daganatok többsége sikeresen eltávolítható sebészeti úton. Gyakran csak a fülkagylón, szemhéjon és felső ajkakon megjelenő jóindulatú bőrdaganatokról van szó, ezek azonban rosszindulatú formában hetek múlva az egész testre kiterjedhetnek. Ritkán fordul elő a végbéldaganat, mely az utolsó stádiumban már kitüremkedik a végbélnyíláson. Egyes kutatók szerint ennek az az oka, hogy a rövid életű élőlényeknél a DNS javítómechanizmusai nem ellenőrzik az un. néma szakaszokat, így bizonyos - egyébként kijavított - változások törlik a stop kódot.
A daganatos hörcsögön kemény duzzanat jelenik meg, mely elég gyorsan növekedik. Sokszor nehéz különbséget tenni a daganat és a tályog között. A tumor szőrhullással, letargiával, kondícióvesztéssel vagy fogyással járhat együtt, de nem mindig. Minden kinövés felfedezésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni tanácsért, mivel a korai felismerés fokozza a daganat eltávolításának eredményességét.
A kis testméret miatt kockázatos a műtéthez szükséges altatás, de sok öregedő hörcsög sikeresen átesik a jóindulatú daganatok műtétén.

Eutanázia:
Az eutanázia a legirgalmasabb, vagy  az egyetlen lehetőség, hogy a hörcsögöt megszabadítsuk a szenvedéseitől, ha betegsége nem gyógyítható, vagy olyan súlyos balesete van, amiből nem épülhet fel.
Mindig nehéz elveszíteni egy szeretett kisállatot és még nehezebb az véget jelentő döntést meghozni. De előfordulhat, hogy ez a hörcsögért tehető legirgalmasabb cselekedet.
Ha a hörcsögnek komoly balesete van, vagy a kezelés ellenére sem javuló súlyos betegségben szenved, vagy öreg és láthatóan nem örül az életnek többé, az állatorvost kell felkeresni tanácsért. Az eutanáziát mindig sebész állatorvos végezze, biztosítandó gyors és emberséges elalvást. Az nem szükséges az otthoni elaltatáshoz ragaszkodni, mivel nem hatásosabb vagy fájdalom mentesebb, mint az állatorvos által alkalmazott halálos injekció vagy gáz.

Esések, sebzések:
A kistestű emlősöket ért sérülések, sebzések gyakran végzetesek lehetnek. A kézben tartott állat is gyakran leesik, és előfordul, hogy felmászik valahova és onnan ugrik le. Magasról esés esetén (1,5-2 m már nagyon magas nekik) gyakori a gerinctörés, vagy az orrcsonttörés, ha úgy esik le. A belső sérülések nehezebben ismerhetőek föl. Esés után gyakran sokkos állapotba kerülnek. Gerinctörés esetén javasolt az állat elaltatása, vagy legalább állatorvos által felírt fájdalomcsillapító adása. Pár napon belül valószínűleg elpusztul a gerinctörött állat. Ha pedig mégsem, nyomorúságos élete lesz. Nem tudja vizeletét tartani és nem fog tudni rendesen mosakodni sem. Ha tehetjük, legyünk vele kíméletesek, és inkább altassuk el, ne kínozzuk őt.

Fogak:
A hörcsög a rágcsálók közé tartozik, ezért fogai folyamatosan nőnek. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen koptatnia kell valami kemény rágásával a fogait, hogy elkerülje a túlnövést. Sok hörcsög a ketrece rácsait használja rágásra, vagy a kisállat boltokban beszerezhető rágófát. Az almafa és a kemény kutyakeksz segít a fogakat karbantartani. Ha nincs semmi rágnivaló, amivel karbantarthatná a fogait, a fogak túlnőhetnek és átlyukaszthatják a szájat vagy a pofát. A előfordulhat, hogy veleszületetten abnormális a fogak alakja, az érintett vérvonalakkal ne tenyésszünk. A hörcsög egyike annak a néhány állatnak, melyek teljesen kifejlődött fogazattal születnek.
Alkalmilag eltörhet a fog, és ekkor a szemközti fog nyomás hiányában túlnőhet. Abban az esetekben, ha egy fog ferde vagy kezd görbülni, az ellentétes fog túlnőhet. Az öregedő hörcsögök hajlamosak rá, hogy a fog könnyen letörjön, vagy görbén nőjön, ezért helyes időről időre ellenőrizned a fogait, hogy korrekten nőnek-e. Egyszerűen megtehető, húzzuk óvatosan a tarkóbőrt, s így visszahúzódik a bőr a szájról, mosolygásra késztetve a hörcsögöt, s láthatóvá téve a fogakat.
Ha a fogak kezdene túl hosszúak lenni, megrövidíthetjük körömcsípőt használva, vigyázva, nehogy megvágjuk a pofát vagy a nyelvet. A fogkurtításhoz fogjuk meg jól a tarkóbőrnél, mosolyogtatva, s biztosítsuk, hogy mozdulatlan maradjon. Helyezzük a körömcsípőt a vágandó fog köré, biztosítsuk, hogy a penge a fog mögött szilárdan feküdjön, nehogy a nyelv a penge útjába kerüljön. Sok tulajdonos nem vállalja a sajátkezű vágással járó kockázatot, az állatorvos szintén elvégezheti. Jóllehet, ha idős hörcsögről van szó, aminek a fogai görbén nőnek, a rendszeres kurtítás lehet szükséges. Kérheted az állatorvost, hogy mutassa meg hogyan csináld magad, és nézd meg először, mielőtt te is megpróbálod.
Sok hörcsögnek az öregedéssel valódi problémái vannak a fogaival - ismert, hogy a fogak folyamatosan törnek, megnehezítve az evést. Az öreg hörcsögnek, melynek evési problémái vannak a fogai miatt, tápláljuk lágy ételekkel, mint például a kenyér, a főtt tojás, zabkása, vízben vagy tejben puhított hörcsögkeverék.
Úgy vélik, hogy a hörcsög fogai könnyebben törnek, ha az étrend kalciumban szegény. Ez akkor fordul elő, ha túl sok napraforgó van a táplálékban. A kutyatáp jó kalciumforrás valamint rágnivaló, egyéb vitaminforrás a tej és a sajt.
A fogszuvasodás (Caries) egyre elterjedtebb a hörcsögök körében, ez talán a sokk édes hörcsög snack-el függ össze, ami fokozza a veszélyét. Az előfordulásra utaló jel lehet a nehézkes rágás, nyálazás, arcduzzanat. Általános érzéstelenítésben lehetséges az érintett fog eltávolítása.

Fülgyulladás:
A fülgyulladásban szenvedő hörcsög mozgása koordinálatlan, fel is bukhat,  fejét féloldalasan tarthatja. Antibiotikumos kezelés szükséges ezért állatorvoshoz kell fordulni.
A fülgyulladás tünetei általában nagyon hasonlóak a szélhűdéséhez.
Ismert a fülek körül kifejlődő szemölcsfertőzés is, ezeknél is állatorvosi kezelés szükséges.

Hasmenés:
Számos okból alakulhat ki a hörcsögnél hasmenés. A két legáltalánosabb kiváltó ok az étrend hirtelen megváltozása és a túl sok zöldség, nedves élelmiszer etetése.
A hasmenéses hörcsög ürüléke általában világos színű, lágy és vizes. A végbélnyílás környéke nedvesnek tűnik, néha kissé piszkos. A hörcsög egyébként általában egészségesnek tűnik, jóllehet a test kissé beesettnek tűnik a folyadékveszteség miatt. Sok tulajdonos összetéveszti a hasmenést a "nedves farokkal", melynek egyik tünete a hasmenés.
A hasmenésben szenvedő hörcsöggel csak normál száraz hörcsögkeveréket etessünk és ne kapjon zöldségfélét vagy nedves ételt a felépüléséig. Az egyetlen zöld eleség, ami segíthet a hasmenéses hörcsögön, a málnabokor levele, mivel ennek összehúzó tulajdonsága van. Az arrowroot (nyílgyökérből készült erőtáplálék) szintén segíthet a felépülésben.
A hörcsögöt tartsuk melegen, és biztosítsunk elegendő ivóvizet, elkerülendő a kiszáradást.
A legtöbb esetben a zöldségek visszatartása meggyógyítja a hasmenést 1-2 nap alatt. Általában jobb 1-2 hetet várni a hörcsög felépülése után, mielőtt visszavezetnénk ezeket az étrendjébe.
Ha mégis, a zöldség és nedves ételek szüneteletetésétől 2 napon belül nem épül fel a hörcsög, és a hasmenést egyéb tünetek is kísérik, vagy a kondíció romlik, fel kell keresni az állatorvost.
Ilyen esetekben az állatorvos hasmenés elleni szereket ad be, és pótolja a folyadékot. Egyéb tünetetek jelenlétében antibiotikumos kezelés válhat szükségessé.

Hibernáció:
A szíriai aranyhörcsögök képesek hibernálódni, ha hirtelen megváltozik a környezetük, pl. váratlan lehűlés, vízhiány, stb. A hibernálódott hörcsög merevnek és hidegnek tűnik, alig észlelhető légzéssel. Sok tulajdonos először feltételezi, hogy az állat halott.
Óvatos vizsgálattal meggyőződhetünk róla, hogy a bajuszszálak időnként megrándulnak. Valószínűleg a hörcsög nem tervezi meg előre a hibernációt, de a környezeti tényezők változására felébrednek, hogy elkerüljék a kiszáradást és az éhezést.
Az állatot szállítsuk meleg szobába vagy a szoba hőmérsékletét fokozzuk némileg. Ne tegyük tűz vagy radiátor, közelébe, sehova, ahol túl meleg van. Ahogy kezd ébredezni, elkezd reszketni és remegni, a testhőmérséklete folyamatosan emelkedik és a bajusz rángása is fokozódik. A teljes ébredés a hibernációból általában 30-60 perc alatt történik.
Ha felébredt és aktív, biztosítsunk elegendő élelmet és vizet, hagyjuk nyugton.
A törpehörcsögök sokkal jobban tűrik a hideget, mint a szíriai aranyhörcsögök, így náluk nem ismert a hibernáció.

Hólyag és/vagy vesegyulladás:
A legáltalánosabb tünetek: fokozott ivás és vizelés, véres vizelet. Egyéb tünet lehet a vizelés közbeni sikítás és a kedvtelenség.
A hólyag- vagy vesegyulladásban szenvedő hörcsög állatorvos általi antibiotikumos ellátást igényel a fertőzés kezelésére, és melegen kell tartani. Nélkülözhetetlen az elegendő víz biztosítása. Tanácsos a ketrecet gyakrabban takarítani és kisállatokhoz használt fertőtlenítőszert alkalmazni, a hörcsög által vizelésre használt felületen, az aspergillis gomba kifejlődésének megelőzésére.
A gondos ápolás hatására a hörcsögök általában felépülnek néhány nap alatt. Meglehet, nagyon ritkán  a hörcsögöknek lehetnek komoly vese-rendellenességei vagy veseelégtelenségei valamint az előbb említett tünetek komoly pusztítást mutathatnak. Szerencsétlen esetben olyan komolyak, a problémák, hogy nem gyógyíthatóak.
A silány minőségű vagy magas zsírtartalmú élelmet fogyasztó hörcsögök fogékonyabbak a hólyagfertőzésre, mivel a vizelet alkáli elemekben dússá válik.

Hőguta:
A hőguta (hálókocsi betegségként is ismert) akkor fordul elő, ha a hőmérséklet túl magas. A hörcsög ernyedten fekszik a ketrec alján, erőtlen, néha reszket, amikor megérintjük.
Gyakran némi mozgást tanúsít, ha ráfújunk, de ez nem téríti magához. A hörcsögöt helyezzük hűvösebbre, adjunk lehetőséget a fokozatos lehűlésre. Ha nem mutatkozik javulás néhány percen belül, szükséges lehet finoman hideg vízzel permetezni. Ha erre sem mutatkozik néhány percen belül javulás, azonnali állatorvosi ellátás szükségeltetik.
A hörcsögöt soha se helyezzük ablak mellé vagy hagyjuk az autóban meleg napokon, mert ez a legáltalánosabb oka  a hőgutának.
A hőgutától szenvedő hörcsögnél jelentős lehet a folyadékveszteség is.

Kiszáradás:
A hörcsög dehidratáltá válhat, ha hasmenésben, vagy közepes/súlyos hőgutában szenved.
A hörcsög gyenge, légzése nehéz, de lassú, a test soványabbnak tűnik. A kiszáradást ellenőrizheted, a bőr megemelésével, mivel lassabban tér vissza a bőrredő az eredeti helyzetbe. Adjunk  vizet egy kevés sóval és cukorral (használjunk tű nélküli fecskendőt, óvatosan cseppentsünk az oldatból a szájba). Ha a folyadékveszteséget nem hasmenés okozza, szintén segít a magas víztartalmú zöldségek (pl. uborka) etetése.

LCM (lymphocytas choriomeningitis):
A lymphocytas choriomeningitis (LCM) járványos fertőző betegség, fiatal aranyhörcsögökön fordulhat elő. Az állatok lesoványodnak, magatartásuk apatikussá válik. Szőrzetük fénytelen lesz, enyhe szem- vagy kötőhártya gyulladás alakulhat ki. A betegséget többnyire egerek terjesztik. Antibiotikum terápiával a betegség egy hónap alatt leküzdhető. Bár az LCM emberekre is átterjedhet, pánikra azonban nincs ok, mert még a gyerekek vagy idősek esetében is teljesen veszélytelen és leginkább egy gyenge influenzára emlékeztet. Terhes nők esetében azonban veszélyes lehet ez a betegség, mert a magzatban kóros elváltozásokat idézhet elő. Ha egy fertőzött fiatal hörcsög túlélte a betegséget, az újabb megbetegedés vagy a továbbfertőzés veszélye már nem áll fenn.

Marakodások:
A marakodásból származó sérülések következtében is elpusztulhatnak. Harciasságuk mértéke az ivarérettségtől 10 hónapos korig mindkét nemnél egyenletes. Az ennél idősebb egyedek békésebbek, általában kitérnek a támadó elől. Mindenesetre egy ketrecbe/terráriumba egy hörcsög kerüljön, így elkerülhetjük az esetleges sebzéseket, marakodásokat.

Megfázás:
A hörcsög megfázhat, vagy a megfázást és influenzát elkaphatja az embertől is. Ezért, influenza vagy megfázás esetén a gyógyulásig tartózkodjunk az állattal való foglalkozástól, hogy elkerüljük a betegség terjesztését. A hörcsög szintén megfázhat, ha a ketrec huzatos, vagy megfürdettük.
A megfázás szokásos jelei: tüsszögés és orrfolyás. Komolyabb esetben a szem könnyezik, letargikus, súlya csökken, elutasítja az ételt és italt, nehézkes a légzés vagy zihál.
Ha a hörcsög csak a tüsszögés és orrfolyás jeleit mutatja, és továbbra is táplálkozik és aktív, állandóan meleg (nem forró), huzatmentes szobában kell tartani. Némi papír almot adjunk ráadásként, és a hörcsög pár napon belül felépül. Ha néhány nap után sem javul, vagy romlik az állapota, állatorvostól kell tanácsot kérni, mivel antibiotikum kúra válhat szükségessé.
Ha a hörcsög a komoly megfázás jeleit mutatja (könnyezés, letargia, súlycsökkenés, étel-ital elutasítása, nehézkes légzés, zihálás) azonnal fel kell keresni az állatorvost, mivel valószínűleg antibiotikum kúra szükséges, és ellátás hiányában gyorsan kialakulhat bronchitis vagy tüdőgyulladás, amiből a hörcsög nehezen épül fel.
A felépülésben segít, ha langyos víz, tej és méz keverékét adjuk.
Feltételezve, hogy a megfázást korán, a tünetek megjelenésétől kezeljük, teljesen felépül néhány nap alatt.

"Nedves farok":
Valószínűleg stresszel kapcsolatos betegség. Gyakran érinti a fiatal hörcsögöket az elválasztás körüli, feszültség teli időszakban. Emiatt lényeges, hogy új hörcsög vételénél a ketrecet már az érkezés előtt előkészítsük, hagyjuk nyugodtan ismerkedni az új környezettel, félreeső helyen etessük, vagyis 1-2 napig csökkentsük a minimumra a stresszt. A betegséget okozhatják a rossz életkörülmények stb. is.
A „nedves farok” bakteriális fertőzés vagy az emésztőrendszer természetes baktériumflórájának felborulása. Gyakran összetévesztik a hasmenéssel. Jóllehet, a „a nedves farkos” hörcsögnek is hasmenése van, a hasmenés olyan komoly, hogy az állat nem csak a végbélnyílás körül nedves és/vagy piszkos, hanem gyakran a farok felső része körül is. A hasmenést erős, kellemetlen szag kíséri. Az ürülék színe fakó, nagyon lágy és nyálkás is lehet. A hörcsög gyakran púposan jár, gyenge és közönyös, sírhat is kínjában. A lappangási idő 7 nap, a betegség gyakran halállal végződik, néha korábban, mint a tünetek megjelenésétől számított 24 óra. Ezért életbevágó, hogy a „nedves farok” tüneteivel haladéktalanul felkeressük az állatorvost. Ne bízzunk olyan megelőző készítményekben, mint a Dri-Tail, mert ezek többnyire nem elég hatásosak a komoly esetekben. Ezeket csak akkor használjuk, ha az állatorvos nem érhető el azonnal. Minél hamarabb állatorvost kell keresni és tájékoztatni kell a használt szerekről.
A hörcsög többnyire a folyadékveszteségtől pusztul el, vagy egyszerűen elutasítják az élelmet és vizet. A komoly hasmenés végbélelőeséshez is vezethet.
Az állatorvosi ellátás antibiotikum kúrából, hasmenés elleni gyógykezelésből és a folyadékveszteség pótlásából áll. A kezelés alatt a hörcsögöt tartsuk meleg és csendes helyen, lehetőleg minél kevesebbet zavarjuk. A ~ hörcsögökre nézve fertőző, ezért a beteget tartsuk elkülönítve. Jó, ha kezet is mosunk - elkerülendő a fertőzés továbbvitelét - a beteg állattal való foglalkozás után, és más hörcsögök érintése előtt (bár ez utóbbit legjobb a minimumra csökkenteni).  Jó, ha az ürüléket rendszeresen eltávolítjuk a ketrecből, és egyúttal fertőtlenítünk is kisállatok számára készült szerrel. Jóllehet, fontos a stressz csökkentése, de segíthet a ketrec 2-3 naponkénti tisztítása.
A „nedves farok” általában a szíriai aranyhörcsöghöz kapcsolódik, és nem kapja meg törpehörcsög. Igaz, hogy ők is szenvedhetnek komoly hasmenésben, de nem tisztázott, hogy ez ténylegesen „nedves farok” e.
A fogékonyság valószínűleg öröklődik, ezért nem a legjobb olyan hörcsöggel tenyészteni, mely élete során már „nedves farokban” megbetegedett.

Öregkor:
Ahogy a hörcsög eléri az egy éves kort, megjelennek az öregség első jelei, úgymint szőrhullás, súlycsökkenés és általános lassulás. Jóllehet, némely hörcsögnél csak sokkal később jelentkeznek.
Ha a hörcsög lassulni kezd, vagy a megszokottnál többet alszik, csökkentsük a kézbevétel gyakoriságát, és extra gondoskodásként biztosítsunk számára állandó meleget.
Lényeges, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fogait, nehogy letörjenek vagy túlnőjenek, mert ez evési nehézségekhez vezet.
A betegség legkisebb jelére gyors állatorvosi ellátásban kell részesíteni, mivel a korosodó hörcsög egészsége gyorsan romlik.

Öröklött betegségek:
Bizonyos színváltozatok hajlamosak az öröklött torzulásokra és némely betegség genetikailag kapcsolt, így átvihető az utódokra. Nem igaz az a hiedelem, miszerint beltenyésztés az utódok elkorcsosulásához evezet. Csak a rendellenességet hordozó hörcsögökkel végzett beltenyésztés eredményez az utódoknál genetikai deformitásokat, és nem minden beltenyésztés okoz hibákat. Valójában a jó minőségű, egészséges állatokkal végzett beltenyésztés azt eredményezi, hogy ez a minőség öröklődik.
A sötétszürke, és az ebből származó színváltozatok (lila, füstgyöngy, lila gyöngy, fekete szemű csontszínű, piros szemű csontszínű, kék nerc) hajlamosak a gerinctorzulásokra. Az öröklött gerinctorzulásban szenvedő hörcsögnek görbe gerince vagy farka van. Az ilyen típusú elváltozásokat mutató hörcsögöt ne szaporítsuk, mivel  az utódaira is átörökíti.
A szemnélküli fehér gén eredményezi az aranyderes vagy fehér hasú változatot. (Nem ez a gén okozza a domináns foltos vagy sávos hörcsögnél a fehér hasat.) Ha mindkét szülő hordozó, az utódok között szem nélküli fehérek is megjelenhetnek. Ezek fehér hörcsögök, nagyon kicsi vagy nem létező szemekkel. A hörcsögöt nem nagyon befolyásolja, mivel jobban bízik szaglásában és hallásában, de nyilvánvalóan elkerülendő.
A hátsó végtagok öröklött paralízise a hím aranyhörcsögöket érinti. A bénulás általában a 6 - 10. hónapban jelentkezik, és a rendellenesség öröklődik a hím utódokra. Ezért az érintett hímekkel ne tenyésszünk, és mivel a betegség gyógyíthatatlan, a leghelyesebb az eutanázia.
A piros szemű tarka dzsungáriai törpehörcsögök egymással való párosítása esetén az ivadékai között torzultak is lehetnek. A kölykök nyitott szájpadlással, fogak és gyakran szemek nélkül születnek. A foghiány miatt ezek nem élik túl az elválasztást.
A születéskori végtagnélküliség szintén genetikai rendellenesség. Meglehet, ezek az egyedek gyakran életben maradnak és alkalmazkodnak, ezt a rendellenességet továbbörökítik. Az ilyen utódokat felmutató anya és/vagy apaállattal ne tenyésszünk a továbbiakban.
Némely betegség, mint a cukorbetegség és a vese-rendellenesség szintén örökölhető, ezért az ilyen példányokkal se tenyésszünk. A "nedves farokra" való fogékonyság egyes elképzelések szerint szintén öröklött, ezért a legjobb elkerülni az egyszer már megbetegedett példányok tenyésztését.

Pofazacskók:
A hörcsög élelem és alom szállítására használja pofazacskóit. Alkalmilag ezek a tételek megakadhatnak a bélében. Ez gyakran előfordul a vattaszerű alomnál vagy a ragadós ételeknél, mint a csokoládé és a tejkaramella (ezért ezek elkerülendők). Az élelem éles darabjai átszúrhatják a pofazsebek bélését és szintén megakadhatnak. A hörcsög képtelen kiüríteni ezeket, így fertőzés vagy tályog keletkezik.
Ha úgy tűnik, hogy a hörcsög képtelen kiüríteni a pofazsebeket, vagy azok folyamatosan duzzadtak, állatorvosi ellátást kell keresni. Általában a langyos víz fecskendezése a pofazacskókba elmozdítja a sértő darabokat, de előfordulhat, hogy a pofazacskó kifordítása is szükséges a kiürítéshez. Fertőzés esetén szükséges lehet az antibiotikumos kezelés is.
Az ápolás után többnyire néhány napon belül tökéletesen felépülnek.

Rüh:
A rüh egy atkák által okozott, nagyon ragályos komoly probléma, mely másik fertőzött hörcsögtől vagy atkákkal fertőzött szénától kapható. A hörcsög sokat vakaródzik, főleg a fül körül, száraz pikkelyes a bőre, magától értetődően hullik a szőre, főleg a háton. Szintén lehetnek hegek a fül, orr és nemi szervek környékén.
A fertőzöttet különítsük el a többi hörcsögtől, a ketrecet fertőtlenítsük. A szénát el kell távolítani, és papír alommal helyettesíteni. Az állatorvos haladéktalanul felkeresendő. Az állatorvos a pontos diagnózishoz bőrkaparékot vesz.

Sokk:
Néha a hörcsögök leesnek vagy kárt tesznek magukban, ilyenkor sokkot kapnak. Néha a sokk kiváltó oka ismeretlen. A hörcsög a kábultság miatt petyhüdtnek és csendesnek tűnik, a pulzus gyors. A testhőmérséklete némileg alacsonyabb lehet a normálisnál. A hörcsögöt gyengéden dörzsölgessük, hogy serkentsük a vérkeringést, és helyezzük csendes, sötét, meleg helyre.
Ha nem jön rendbe néhány percen belül, állatorvost keressünk fel tanácsért. Sérülés esetén állatorvosi ellátás szükséges.

Sömör:
A sömör ragályos bőrbetegség, gombafertőzés okozza. Kör alakú kopasz foltokon a bőr kérges és száraz, a hörcsög vakaródzhat.
A fertőzöttet különítsük el a többi hörcsögtől és állattól. Az állatorvosi ellátás haladéktalanul felkeresendő.

Szalmonella:
Ritkán fordulnak elő, de megemlítendő a szalmonellózist, a bőrgombásodást, torokgyulladást, gennyes bőrfertőzést okozó Streptococcusok és Staphylococcusok. A betegség csak nagyon ritkán, és csak olyan tenyészetekben, kutatóintézetekben fordul elő, ahol ezrével tartják összezsúfolva az állatokat. Ahol az állományban a vírus megtalálható, a fiatal hörcsögök pár hetes korban észrevétlenül, legfeljebb némi gyengeséget és súlyveszteséget mutatva átesnek a betegségen, és 12 hetes korra végleg eltűnik a szervezetükből. A legbiztosabban tehát úgy óvhatjuk meg magunkat, ha 3 hónaposnál idősebb hörcsögöt vásárolunk. Az emberen egyébként jóindulatú formában zajlik le, fejfájással, szédüléssel, nyirokcsomó-duzzanatokkal, esetleg influenzára emlékeztető tünetekkel jár. Ezért a különleges elővigyázatosság csak a terhes nőknél indokolt, mert a magzat is károsodhat. Az orvosi adatok szerint hazánkban bizonyítottan aranyhörcsögtől származó emberi megbetegedés nem fordult elő. Hajléktalanok azonban betegedtek meg egerek közvetítésével.

Székrekedés:
A székrekedés előfordulhat a kellő mennyiségű víz hiánya esetén, gyomorelzáródás vagy túl sok préselt száraztáp etetése esetén.
Tünete, hogy nincs, vagy csak kevés ürülék van a ketrecben, az is kicsi és kemény. A székelés láthatóan nehéz, vagy púpos háttal jár a fájdalom miatt. Egyéb tünet lehet az étvágytalanság, és a végbélnyílás körüli nedvesség.
Biztosítsunk korlátlan mennyiségű ivóvizet és etessünk zöldséget és gyümölcsöt, néhány csepp zöldség olajat is adjunk. Ha nem épül fel másnapra, a legjobb, ha állatorvoshoz visszük, aki gyógyszert ad a székrekedés könnyítésére.
A kezelés hatására a hörcsög néhány napon belül felépül.

Szélütés (agyvérzés):
A szélhűdés leggyakrabban az éjszaka folyamán következik be. amikor az állat aktív. A hörcsög koordinálatlannak tűnik, teste féloldalasan bénulása eredményeképpen a fej oldalra billen és képtelen egyenesen járni. Ismételten fel is bukhat, vagy képtelen felülni.
A többség jól felépül, de szükséges a szélhűdés utáni kezdeti napokban, hogy folyamatosan egyen és igyon, és függ a szélhűdés súlyosságától is. Szükséges lehet kézből etetni, és tegyük a vizesüveghez inni, vagy helyezzük a hörcsög fészkébe az üveget és némi élelmet.
A szélhűdésben szenvedő hörcsög általában pár nap alatt javulás jeleit mutatja, és a következő néhány hétben folyamatos a felépülés, visszanyeri a koordinációt és a mozgékonyságát. Ugyanakkor némi fejbillentés visszamaradhat.
Más esetben a fejbillentés és az egyensúlyvesztés fülgyulladás következménye, ezért ha a hörcsög nem mutatja javulás jeleit 1-2 napon belül, forduljunk állatorvoshoz tanácsért, mivel lehet, hogy kezelendő fülgyulladás.

Szemproblémák:
A ragadós szemnél a szemhéjjak összeragadnak, az idős hörcsögök hajlamosak rá. Gyakori, mert a hörcsög szemébe kerülhet pl. por vagy ha a ketrecet huzatos helyre tettük, vagy a megfázás és allergia tünete is lehetnek. A csukott szemeket töröljük le egy darab langyos vízbe áztatott vattával. Ez általában elég a szem felnyílásához, de ha nem, a szemhéjakat gyengéden húzzuk szét.
Ha visszatérő probléma a könnyező vagy összeragadt szem, vagy a szem homályosnak tűnik, szemfertőzése lehet. Kezelésként fél csésze steril (felforralt és lehűtött) vizet keverjünk össze egy teáskanál bórsavporral (vegyésznél vagy patikusnál lehet hozzájutni) és szemcseppentőt használva mossuk le a szemet napi 2-3 alkalommal. Ha nem mutatkoznak javulás jelei pár napon belül, forduljunk az állatorvoshoz tanácsért, mert az antibiotikum segíthet.
Bár ritkán, a hörcsögön hályog fejlődhet ki, és homályos szem a tünete. Jóllehet, nem gyógyítható, érdemes állatorvossal megerősíttetni, mivel a tünetek gyakran hasonlóak a kezelésre szoruló szemgyulladáshoz.
A hörcsög elveszítheti a szemét baleset vagy betegség következtében, vagy genetikai rendellenesség miatt is hiányozhat.
Egy szem elvesztése vagy a vakság nem érinti túlzottan a hörcsögöt, mivel a látásuk igen gyenge, így többnyire a szaglásukra és hallásukra hagyatkoznak.

Szőrhullás:
A hörcsögök a nyár és ősz folyamán vedlenek. Ez idő tájt sok hörcsögnek vannak olyan periódusai, amikor a bunda ritka, vagy bizonyos területek kopaszak. Hirtelen és túlzott hőmérsékletváltozás esetén jelentkező szőrhullásnál nagy, kopasz foltok akadhatnak. Általában nem kell aggódni emiatt, a szőrzet többnyire néhány hét alatt kinő. Az összes hörcsög vedlik, de a kínai és roborovszki törpehörcsögöt általában kevésbé érinti, mint a szibériai- és dzsungáriai törpehörcsögöt és a szíriai aranyhörcsögöt.
A szoptató nőstényeken gyakran alakul ki szőrveszteség a hason. Általában nem kell aggódni emiatt, mivel a szoptatás után a szőrzet kinő.
Idős hörcsögöknél (általában egy éves kortól) szintén gyakori az eleinte csak a hason, hátsó lábakon és csípőtájékon jelentkező szőrhullás.
A szőrhullás a bőrfertőzés, allergia, atka, rüh, táplálkozási hiányosság és thyroidprobléma tünete is lehet.
Ha szőrhullást észlelünk, vizsgáljuk meg, nem e találunk  hámlást, hegeket, gyulladást vagy az irritációra utaló jeleket. Ugyancsak szükséges az állat átvizsgálása túlzott vakaródzás, a betegség bármely jele pl. súlycsökkenés, letargia, stb. esetén. Ha a hörcsög a súlycsökkenés mellett betegség bármi más jelét mutatja, el kell különíteni és azonnal állatorvoshoz fordulni tanácsért.
Az idős kornak vagy egyéb tünet hiányában a vedlésnek tulajdonítható általános szőrhulláson segíthetünk, ha naponta élesztő tablettát morzsolunk a hörcsög eleségére, a szőrnövekedés megindulásakor csökkentve a mennyiséget. Az élesztőtabletta a patikában a humán vitaminok között található. Ha nem lehet élesztőtablettát beszerezni, vitamincseppeket (állatkereskedés) adjunk az ivóvízhez, hogy segítsük a szőrzet újranövekedését.

Tályog:
A duzzanat úgy jön létre, hogy egy harapás, karmolás vagy seb elfertőződik és genny gyűlik össze a bőr alatt. Általában az eredeti, elfertőződött sérülés észrevétlen marad és már begyógyult, mire idővel a duzzanat megjelenik, s ilyenkor nehéz eldönteni, hogy daganatról, vagy tályogról van-e szó.
Ha a felszínen harapás vagy karmolás látható, valószínűleg tályogról van szó és állatorvos segítségét kell igénybe venni. Ez esetben a genny lecsapolása és antibiotikum kúra a fertőzés kezelésére. Szélsőséges esetben a gennyet többször is el kell távolítani, mire a fertőzés kitisztul.
Néha a tályog felreped, növelve a fertőzésveszélyt, ami nagyon beteggé teszi a hörcsögöt. Ezért, ha a tályog felreped még állatorvosi ellátás előtt, mégis szükséges lehet a vet felkeresése, mert bár a lecsapolás nem szükséges, mégis antibiotikumokra lehet szükség a fertőzés legyőzéséhez.
A pofazacskóba gyömöszölt éles dolgok vagy élelmiszerdarabok megakadhatnak és átszúrhatják a pofazsebek bélését, ez pedig a seb elfertőződését, tályogot eredményezhet. Kezdetben összetéveszthető a duzzanat összetéveszthető a szállított élelemmel vagy alommal, ezért ha azt látjuk, hogy a pofazacskó folyamatosan tele van, lehet, hogy a tartalma összesűrűsödött vagy tályog van benne, forduljunk állatorvoshoz.
A hörcsögök az ápolás hatására általában jól és meglehetősen gyorsan felépülnek a tályogból.

Táplálkozási hiányosságok:
A hörcsögöt természetes szükségleteinek megfelelően kell táplálni, mert a számára alkalmatlan étrend egészségproblémákhoz vezethet. Az egyéb állatok számára készített keverékek nem alkalmasak a hörcsögök számára, némely keverékek pedig egyenesen károsak. Ezért fontos a speciálisan hörcsögök számára készült keverék etetése.
A nem megfelelő táplálás szőrhullást, sorvadást, letargiát eredményezhet. Ha feltételezhető a hiányos táplálkozás, meg kell változtatni a hörcsög étrendjét és vitamincseppeket adagolni az ivóvízhez. Ha nem tapasztalunk javulást egy héten belül, vagy romlik vagy egyéb tünetek jelentkeznek, állatorvos tanácsát kell kérni.
Helyes táplálkozásra való áttéréskor a hörcsög állapota 1-2 héten belül javul.

Törések:
Egy véletlen eséstől a hörcsög eltörheti a lábát vagy a farkát, még a ketrecében. A végtagtörést eredményező balestek többnyire este vagy éjszaka történnek, így nem vagyunk tanúi, de a következő reggelen a hörcsög sántít, vagy görbe a farka.
Ha a hörcsög leesik vagy árt magának,  gyakran sokkos állapotba kerül, így azonnali ellátásra van szüksége.
Sajnos, a kis testnagyság miatt nem lehet gipszelni a hörcsög törött végtagjait (egyébként is lerágja!) ezért hagyjuk természetesen gyógyulni. Segít, ha a gyógyulás ideje alatt a feladatokat a minimumra csökkentjük, a futókerekeket kivesszük,  és ha lehetséges, a hörcsögöt akváriumba helyezzük el, hogy megelőzzük a rácsokra való felmászást, stb. A csont gyógyulásának elősegítésére etessünk tejben áztatott kenyeret vagy magas kalciumtartalmú kutyatápot.
Nyílt törés esetén állatorvoshoz kell fordulni,  mivel a fertőzés megelőzésére antibiotikum kúra válhat szükségessé. Az állatorvos eldönti, hogy szükséges-e a csontdarabok elmozdítása és/vagy a bőr összevarrása, hogy a csont ne maradjon védtelen.
A láb vagy farok törése 1-2 héten belül gyógyul, meglehet, a hörcsög némileg sánta ill. a farka görbe marad. Emiatt nem kell aggódni, nem okoz neki gyötrelmet, megtanul ehhez alkalmazkodni.

Túlnőtt karmok:
Előfordul, hogy a hörcsög karmai túlnőnek. A campbell törpehörcsögnek idővel nagyon hosszúra nőnek a karmai, de általában nem kell aggódni miatta. Ellátásra lehet azonban szükség, ha a túl sokat vakaródzik mosdás alatt, vagy a karmok a talp alá kezdenek görbülni.
Béleljünk ki egy dobozt dörzspapírral, és esténként tegyük egy rövid időre bele a hörcsögöt, s hagyjuk körbe szaladgálni, amíg a karmai lekopnak. ( A smirglit soha ne használjuk közvetlenül a ketrec padlóján! ) Ha mégis szükség van a karomkurtításra, használjunk reszelőt vagy karomcsípőt, és szükség van valakire, aki tarja a művelet alatt az állatot. Ne vágjuk le túlzottan a karmokat, mert könnyen vérzeni kezdenek. Az állatorvos is lecsípheti a túlnőtt karmokat.

Tüdőfertőzés:
A légzési problémák allergia, megfázás, hörghurut tüdőgyulladás és tüdőfertőzés következtében alakulhatnak ki.
A tüdőfertőzés következtében a hörcsög borzong és zihál, a fogai is vacoghatnak és súlycsökkenés mutatkozhat.
Haladéktalanul vigyük állatorvoshoz, hogy megkapja a nélkülözhetetlen antibiotikumos kezelést. A korán kezdett gyógykezelés életbevágó a biztos felépüléshez.

Végbél előesés:
Ebben az esetben a végbél a végbélnyíláson át kitüremkedik. Az állatorvos csak akkor tudja visszahelyezni a testbe, ha a bél még nem sérült.
Általában a hasmenés vagy székrekedés miatti túlzott erőlködés okozza, és ha a kiváltó ok továbbra is fennáll, a végbélelőesés megismétlődhet.

Veszélyes gyógyszerek:
Számos antibiotikum mérgező a hörcsögök számára, vagy túlzott allergiás reakciókat okoz, ezeket ne használjuk. Ilyenek az alább felsoroltak:
Amoxycillin
Ampicillin
Clindamycin
Dihydrostreptomycin
Erythromycin
Lincomycin
Penicillin
Streptomycin
Tetracyline
A hörcsögök esetében biztonságosan használhatóak a Baytrill és Neomycin tartalmú készítmények.
Az emberi használatra vagy egyéb állatok számára (pl. kutya, macska) készített gyógyszereket soha se használjuk, kivéve, ha állatorvos alkalmazza.

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa123
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten123
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1075

IP címed: 54.92.174.251
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 94 vendég böngészi