A kiegészítő szóból kiderül, hogy itt a rágcsálóknak való nasikról lesz szó. Persze nem csak nasiról, hiszen a széna is kiegészítő eleség, de nem éppen édes ízéről híres.
Kezdjük hát a szénával. Fontos, hogy kapjon szénát kedvencünk, hiszen nem csak fészekanyagnak ideális, hanem nagyban segíti a fogak koptatását is - a széna mintegy 40%-a kerül elfogyasztásra - rost tartalma pedig elősegíti az emésztőrendszer ideális működését.
Vannak igazán hasznos, gipsz mentes fogkoptató kövek, tele vannak ezek is finom falatokkal (gyümölcsdarabokkal, zöldségdarabokkal, gyógynövény részekkel). Nagy-nagy előnyük, hogy természetes anyagokból állnak, gipszet sem tartalmaznak. Hátrányuk, nagyon ritkán fordulnak elő, és nem minden finomságot rejtő darab gipszmentes is egyben.

 

A boltban kapható nasik:
Ahogy annyi élelmiszernek, ezeknek is nagy hátrányuk a tartósítószer, a térfogatnövelő és az ízfokozó. Ezek mind-mind műanyag dolgok, melyek a szervezetet iritálhatják, betegségek forrásai lehetnek. (Persze nem minden eseben, de az arra érzékeny egyedeknél heves reakcót is kiválthatnak.)
A bolti nassolnivalók közül említsünk meg párat és azok célját, vagy hasznát.

Talán az egyik leghasznosabb ezek közül a dolgok közül a szárított gyógynövény, bár ez még mindíg nem az ízre, inkább a hasznosságra van kiélezve. Rohanó világunkban és a zöld területek csökkenésének köszönhetően egyre kevesebb helyen találhatunk gyógynövényeket, és valljuk be, alig ismerünk párat, míg nagyanyáink ezret és ezret tartottak számon és szedtek-szárítottak idénynek megfelelően, sok nyavalyát gyógyítva ezzel.

Kaphatóak (néha aranyárban) különböző szeletelt-szárított gyümölcsök kifejezetten rágcsálóknak, de ugyanaz megtalálható - más csomagolásban - minden hétköznapi abc-ben vagy bevásárlóközpontban. Ezeket azonban akár otthon is előállíthatnánk egészen egyszerű módszerekkel.

Vásárolhatunk rúdra "szerelt" magvakat. Sok féle kapható ezekből is, pl.: mogyorós, gyümölcsös, multivitaminos, zöldséges, sajtos, fahéjas, kálciumos, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Talán egyetlen igazán hasznos tulajdonsága, hogy miután lerágcsálták róla a magokat - ami nem több, mint két óra, ha bent hagyjuk nekik - a fa, amire a mézes masszával ragasztották az ínyencfogást jó fogkoptató is.

Sütemények, fánkok is léteznek már rágcsáló méretben. Mini termék maxi áron - egyes típusok elég drágák tudnak lenni, és általában csak 4-6 db van egy dobozban. Ezeket is kölünböző dolgokkal ízesítik, színesítik, pl.: sárgarépa, borsó, paradicsom, petrzselyem (és egyéb zöldségfélék), kakukkfű (más gyógynövényekkel is), banános, citrusfélés,  (különböző gyümölcsökkel), magosak közül van köleses, mogyorós és egyéb fajták is. Ilyeneket mi is tudunk sütni, olcsóbban is kijövünk, mint a bolti párdarabos azonnal elfogyóssal.

Vannak úgy nevezett crock-ok, amelyeknek külseje ropogós, belsejében pedig krémes állagú ínyencség található, itt is megtalálható minden féle ízesítés.

Dropsok. (Nem tudom elképzelni, hogy ez milyen lehet, a dropsról ugyanis nekem a kemény cukorkák jutnak eszembe.) Sok ízesítésben, többek között tejes-mézes is kapható. Dropsokat ugyan házilag nem tudunk csinálni, de sokkal job fogkoptató egy darab száraz kenyér - bár az ízével nem vetekszik - de készíthetün külön hörcsögünknek cukor nélkül készült - vagy minimális cukrot tartalmazó - kekszet. Ezeket is imádni fogják, és nem lesznek bennük ízfokozók sem.

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterTegnap111
mod_vvisit_counterEzen a héten717
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1669

IP címed: 54.80.217.80
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 8 vendég böngészi