Testméretek:

A kifejlett egyedek testhossza az orrcsúcstól a farok végéig mérve 11-18 cm testhosszú, ám vannak kisebb változatok, melyeknek felnőttkori mérete nem haladja meg a 12 cm-t, mégis szíriai aranyhörcsögnek számítanak ők is. Testhosszukból kb. 10 - 15 mm az állat farka. /Az újszülöttek testhossza 2-2,25 cm./

Testsúly:

Általában 80 - 175 gramm. A nőstények 100 - 130 g, a hímek 120 - 150 g tömegűek, ezt azonban erősen befolyásolja a tenyésztési periódus és a tápláltsági állapot. /Az újszülöttk kb. 2 gramm súlyúak./ A természetben a nőstények a nagyobbak, de a tenyésztések hatására mára ez az arány megváltozott, és inkább a hímek lettek a nagyobbak.

Testalkat, mozgás:

Törzsük tömzsi, hengerded. Farkuk és végtagjaik rövidek, gyors mozgásra éppen úgy alkalmasak, mint a földalatti járatok készítésére. Végtagjaikon 5 - 5 ujj található, azonban a mellső végtag hüvelykujja igen rövid, csökevényes. Hajlékony és mozgékony ujjaikkal nagyszerűen fognak, rendkívül ügyesen ásnak.

Kültakaró:

Bőrük igen vékony. Táplálékuk szállítására terjedelmes pofazacskóikat használják. Ezek teljesen teletömött állapotban az állat fejtérfogatának 4 - 5-szörösét teszik ki, belső felszínük nyálkahártyával bélelt, így az esetleges belső sérülésektől nagymértékben védett. Szőrzetük tömött, puha. Sötétben való tájékozódáshoz nyújtanak segítséget a felső ajkakon (bajúszpárnákon) és a szem felett elhelyezkedő hosszú tapintószőrszálak. A horpasz borsónyi területén találhatóak az ún. oldalmirigyek - ezek váladékát a territórium megjelölésére használják. Nagyságuk és pigmentáltságuk egyedenként változó, csak a hímeknél találhatóak meg, de a nőstények is hasonlóan az oldaluk dörzsölésével, valamint szeméremtestjük válladékával jelölik meg a területüket. Meglétük különösen a fehér példányokon feltűnő, a szőrzet sárgás elszíneződése miatt, amit a mirigyváladékban található faggyú okoz.
Az angóra változat szőrzete kevésbé tömött, de hosszabb. A hosszú szőr öröklődése recesszív génhez kötött. Az oldalmirigy területén és a comb hátsó oldalán lévő szőrszálak a többinél 2 - 3-szor hosszabbra nőnek. 

Színezet:

Az eredeti, vad színezetű példányok bundája gazdag mahagóni barna, fekete jegyekkel a pofazacskón s a fejtetőn, has tájékuk és a combjuk belső oldala a szürkés-sárgától a fehérig változó. Néha előfordul a szőrzet aranyos árnyaltsága is. Sok színváltozat ismert: albínó, fehér, krém, szürke, grafit, fekete, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. A színezeten kívül vannak mintázat típusokis, melyek az alap szín mellett fehér jegyekkel teszik egyedibbé kedvencünket.

Fogazat:

Jellegzetes rágcsáló fogazatuk van, szemfogaik hiányoznak. A metszőfogaik gyökértelenek, csak elülső oldalukat borítja zománc, ezért a folytonos igénybevétel miatt véső alakúra kopnak. Metszőfogaik folyamatosan és igen gyorsan nőnek. Ha egy 2 mm-es darabot eltávolítunk, a teljes után-növésükhöz kb. 10 napra van szükség. (Azért ezt ne tegyük velük!) Zápfogaik gumós koronájúak. Rágóizmaik igen fejlettek. 16 foguk van. Hörcsögünk akkor egészséges, ha fogai erősen sárga színezetűek, gond csak akkor van, ha fehérek, vagy enyhén áttetszősek.

 

Érzékszervek, érzékelés:

Látás:

Fekete "gombszemük" a fejhez viszonyítva elég nagy, ami a kora esti szürkületben és éjjel ébredő, mozgó állatok jellegzetessége. Látásuk nem túl jó, de a társas kapcsolatokban nagy jelentőséggel bír a vizuális kommunikáció (testtartás, mozdulatok).
Rossz látásukat az is bizonyítja, hogy nagy magasságból (pl. a szekrény tetejéről) is nyugodtan lelépnek, holott ez sokszor a vesztüket okozza. Nagyon sok faj veleszületetten igyekszik elkerülni a mélységeket. Ha egy mélyedést üveglappal fedünk le, s így vizuális mélységet készítünk, ezek a fajok megállnak a szélén, noha a tapintási ingerek azt jelzik, hogy szilárd talajon jár. Az aranyhörcsögöknél ez nem tapasztalható, teljes nyugalommal szaladgálnak az üvegen is. Élőhelyükön (mivel éjszakai állatok) és sötét járataikban nem a látás játssza a főszerepet a tájékozódásban, hanem a tapintás és a szaglás. A tapintási tapasztalatok ellenére tapasztalt viselkedés azzal magyarázható, hogy élőhelyük sík terep, és a járatok lejtésszöge sem akkora, hogy sérüléseket szerezzenek egy ugráskor.
Szemeik - mint a rágcsálóké általában - a fej két oldalán helyezkednek el. Mivel a szemek látómezeje csak részben fedi egymást, látótere igen nagy, de plasztikus vagy térbeli látása gyenge.

Hallás:

Hallásuk sokkal finomabb az emberénél. Erre szükségük is van fennmaradásuk érdekében, hogy az éjszaka portyázó ragadozók elől elmenekülhessenek. Nagy biztonsággal érzékelik a hangforrás irányát. Arrafelé fordítja fejét, mégpedig úgy, hogy mindkét fülét azonos hangerővel érje a hang, és szemeivel is keresi a hangforrást. A legapróbb neszeket is meghallják, ezért könnyen be lehet tanítani őket arra, hogy ha szabadon futtatjuk őket a szobában, a padlón való ritmikus kocogtatással behívjuk őket. A jutalomfalatok reményében még a szekrény tetején tartózkodó egyedek is azonnal megjelennek.
Az akusztikus kommunikációnak nincs nagy szerepe életükben, mivel nem társas állatok. Pánikba esve sikító-cirregő hangot hallatnak, a szopós kicsinyek pedig egyfajta magas, nyöszörgő hangon jelzik anyjuknak, ha valamiben hiányt szenvednek.

Szaglás:

A jó szaglású állatok közé tartoznak. Jelentős szerepet játszik a táplálék felkutatásában, és a veszély érzékelésében. Nagy szerepe van életükben a kémiai kommunikációnak, mivel ez alapján ismerik fel fajtársaikat és ivadékaikat, keresik fel az ösztruszban lévő (ivarzó) nőstényeket, szagnyomokkal jelölik ki a revírhatárokat (territóriumukat).

Tapintás:

A sötétben való közlekedést segíti a bajusz és a szem feletti szőrzet. Ezek a sinus - szőrök kb. 2 cm hosszúak, átmérőjük a normál fedőszőrök kétszerese is lehet. Gyökerük a bőrszövetbe háromszor mélyebben ágyazódik be. A bajusz-szálak mozgathatóak is.

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa30
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten30
mod_vvisit_counterEbben a hónapban982

IP címed: 54.92.174.251
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 8 vendég böngészi