Nemek elkülönítése:

A nemek elkülönítése kifejlett állatokon nem nehéz. Már a testforma is utalást ad: a hímek lényegesen karcsúbbak, és a nagyméretű herék (1,5 - 2 cm) miatt testük felülnézetben tompa csúcsban végződik. A herék érintésre visszahúzhatók, ez megakadályozza a föld alatti ásás és a marakodás közbeni sérüléseket. A nőstények teltebbek, zömökebbek, és általában jól láthatóak az emlőbimbók. A fiatal egyedeknél az ivar- és végbélnyílás távolságából jól megállapítható az állat neme. Lány hörcsögöknél ez a távolság kicsi, míg a fiúknál lényegesen, és jól észrevehetőn távolabb helyezkednek el egymástól.
Íme 5-5 kép, hogy hogyan tudjuk megkülönböztetni a hím és a nőstény hörcsögöt. A kis képeken is szembetűnőek a különbségek, de ha a kis képre kattintotok megjelenik nagyban kis magyarázó szöveggel. Az angóráknál kissé nehézkesebb az elkülönítés a hosszú szőr miatt, de amint alkalmam adódik arról is készítek pár fotót.

nosteny_1anosteny_2anosteny_3anosteny_4anosteny_5a
him_9a him_8ahim_7ahim_6ahim_10a

Ivarérettség, tenyészérettség:

Az egyed ivarérettségét az érett, termékenyülésre alkalmas petesejtek vagy ondósejtek termelésének megindulása jelzi. Ezt a legtöbb szakirodalom 1 hónapos korra teszi. Ez az adat azonban téves a nőstények első tüzelését 6-8 hetes, a hímek első párzási kísérleteit 10-12 hetes korban figyelhető meg. Nőstényeknél a tenyészérettség azonban4-6 héttel későbbre, kb. 3 hónapos korra tehető, amikorra a hörcsögök elérik majdnem végleges súlyukat és méretüket. Ilyenkor a nőstények már képesek az utód kihordására és felnevelésére.

Az ivarzás:

A nőstények üzekedési (ivarzási) ideje 4 naponta ismétlődik meg (ha nem termékenyül meg) és kb. 6-8 órán át tart, egész évben képesek a megtermékenyülésre (az ivarzási időszak függvényében).
Olykor előfordulhat ál-vemhesség, mely csak a 9. napon lesz gyanús, de csak a 16 nap után tudható biztosan. Ilyenkor a has nem jelentős mértékben, de azért észrevehetően megnövekedhet.
A hímeknél nincs ilyen ciklikusság, mindig készek a párzásra.

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa31
mod_vvisit_counterTegnap23
mod_vvisit_counterEzen a héten31
mod_vvisit_counterEbben a hónapban983

IP címed: 54.92.174.251
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 9 vendég böngészi